Banpalen Amsterdam

Banpaal van Amsterdam, aan de Sloterweg tussen nr. 1204 en 1208, in het voormalige dorp Sloten.Op de paal staat bovenaan het wapen van Amsterdam met de keizerskroon.
Onder aan de paal een plaquette met:

Bij deze banpaal aan de Amsteldijk Noord is een bordje geplaatst met de volgende tekst:
"In de 16e eeuw werden voor het eerst door de stad Amsterdam banpalen geplaatst om haar rechtsgebied aan te geven. Deze zandstenen banpaal op gemetselde voet is uit 1625 en geeft de grens aan die niet mocht worden overschreden door uit Amsterdam verbannen personen. Van de 6 banpalen die er rond Amsterdam stonden zijn er nog drie over. De laatste staat aan de Amsterdamse weg nabij nr. 212."

Dit is echter niet juist, er zijn er nog 4 en de paal aan de Amsterdamse weg staat recht tegenover nr. 233.
De paal aan de Amsterdamse weg. De letterhouwer had er moeite mee: de O paste niet meer en de derde I van SCRIPTIONIS is maar helemaal weggelaten.

Dit is een top van een banpaal die jaren in de grond heeft gezeten. Rond 1950 is hij opgegraven en in de tuin van het Stedelijk Museum opgesteld. Later verhuisd naar het Oosterpark, alwaar hij opgesteld was naast de kompalen. In 2006 hier opgesteld. Leuk detail is nog dat deze paal, die oorspronkelijk aan de Spaarndammerdijk stond in 1650 door Rembrandt met een ets is vereeuwigd. Na al deze omzwervingen is de top van de paal weer bijna thuis: hij staat in het recreatiegebied Spaarnwoude, vlak bij het gemaal.