IJsselmeerdijk bij Etersheim

Op het plaatje op de voet van de paal staat:"Gros-, Schei-, of Grenspaal aangevende de voormalige grens van beheer en onderhoud van de Grote Koogpolder en de polder De Zeevang". De inscripties op de paal zijn: ZEEVANG; ETERSHEIM en 1711.

Mr. J. Belonje schrijft in 'De Speelwagen', 6e jaargang, 1951, No. 9, pagina 266-276 (Uitgave: Historische Genootschappen in Hollands Noorderkwartier) over deze paal: "Op de binnenberm van de voormalige Zuiderzeedijk nabij de Etersheimerbraak zien wij daarvan nu nog een zeer merkwaardig voorbeeld. Daar verrijst n.l. een hoge vierkante paal, waarvan de zijden onder de sierlijke bekroning 28 cm en aan de voet 33 cm bedragen. Voorzien van drie eenvoudige cartouches op de zijkanten onderaan (de naar de dijk toegewende zijde is blanco gelaten) geeft het monument te kennen behalve in het midden de juiste dag, waarop het geplaatst is, n.l. de 29e Mei 1777, óók hoe de nauwkeurige lengte is, in roeden uitgedrukt van de zich hier ontmoetende Dijkvakken, te weten van de Zeevangs Zeedijk en van de Zeevangs Keukendijk. Aldus wordt dat dan voorgesteld: ZEE VANGS ZEEDIJK 2162Rd. A° 1777 5M: 29D ZEE VANGS KEUKEN DIJK 175Rd"

Deze rode paaltjes uit gietijzer zijn door heel Noord-Holland te vinden als dijk nummerpalen. Al dan niet met schapen. Onder het wapen staan de letter NHNK - Noord-Hollands Noorderkwartier. Het waterschap dat vroeger alle dijken in Noord-Holland boven het Noordzeekanaal beheerde.

Deze forse gietijzeren nummerpalen staan op hetzelfde stuk dijk bij Etersheim. Deze en de vorige paal zijn niet op de kaart aangegeven.